Stoppen met de ontbossing 

De ontbossing in Brazilië is enorm gestegen, bijna 10.000 vierkante meter oerwoud is er afgelopen jaar verdwenen. Je kunt dit met recht een natuurlijke ramp voor de wereld noemen. De lokale flora en fauna raakt beschadigd zonder kans op herstel en de vervuiling van het milieu stijgt tot ongekende hoogten. De longen van de wereld worden vernietigd en dat moet direct stoppen.

Oorzaken van ontbossing

Waarom wordt er zoveel bos vernietigd in Zuid-Amerika? De grootste reden is de economische groei die het met zich meebrengt. Als je het heel simpel bekijkt is het regenwoud een gigantisch groot gebied. Het is een prachtig gebied, maar het biedt ook veel economische kansen. Het kappen van deze bossen is uitgegroeid tot een enorme industrie waar ontzettend veel geld in om gaat. Hoe triest het ook is, mensen moeten hun geld verdienen en daar is het regenwoud een onbedoeld slachtoffer in. Nog een belangrijke oorzaak is het gebrek aan controle. Je kunt je voorstellen dat het ontzettend moeilijk is om het illegale kappen van hout tegen te gaan. Het gaat immers om een gigantisch groot gebied. Economische kansen en het gebrek aan controle zorgen ervoor dat het oerwoud flinke klappen krijgt te verduren.

Strengere regelgeving en betere controle

Zoals hierboven al is aangegeven: illegale houtkap is een grote oorzaak in de vernietiging van het regenwoud. Het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt. Er moeten alternatieven worden geboden aan de mensen die hun geld verdienen met de houtkap. Deze gebieden moeten wel een kans hebben om zich op economisch gebied te kunnen ontwikkelen. Maar het mag niet meer ten koste gaan van het milieu. Gelukkig is de overheid in Brazilië zich hier heel bewust van geworden en zijn ze bezig om een plan op te stellen die deze problemen gaat aanpakken.

Kappen met kappen

Het klinkt misschien simpel en eigenlijk is het ook simpel. Er moet gewoon gestopt worden met de massale houtkap in Brazilië. De rest van de wereld kijkt toe en het is aan de Braziliaanse overheid en bevolking om hier de eerste stappen in te zetten, liever vandaag dan morgen.