Waterzuivering; ontzettend belangrijk! Zonder waterzuiveringsinstallaties in Nederland, hadden we geen drinkwater uit de kraan gehad. Hoe weet je dat zo zeker? Hoe kan het dat water elke keer weer opnieuw gebruikt kan worden? Is dat wel gezond? Hier lees je precies wat waterzuiveraars zijn en hoe ze werken.

Wat is waterzuivering?

Om goed te begrijpen wat waterzuiveraars zijn, is het goed om te beginnen met het uitleggen van waterzuivering. Waterzuiveraars zijn apparaten die waterzuivering mogelijk maken. Goed, dus wat is waterzuivering precies? Het woord zegt het ook al een beetje. Waterzuivering is het zuiveren, oftewel schoonmaken, van water.

In water zitten van allerlei stofjes. Sommige stofjes kun je zien, zoals zand, modder en viezigheid, dode beestjes en stukjes plant. Als je water wil schoonmaken, moet alle viezigheid er natuurlijk uit. Ook heb je in water stofjes die je niet met het blote oog kunt zien. Je hebt bijvoorbeeld water dat groen is. Dit komt door de bacteriën die in het water zitten.

Daar houdt het niet bij op. Ook als het water er helemaal schoon uitziet, kan er nog van alles mis mee zijn. Er kunnen bijvoorbeeld chemicaliën in zitten. Ook dat moet eruit worden gehaald.

Hoe werken waterzuiveraars?

Zoals je al had kunnen lezen, zijn waterzuiveraars apparaten die de waterzuivering voor ons doen. Zonder apparaten duurt het erg lang om water te zuiveren. Er komen namelijk veel processen bij kijken.

Er bestaan verschillende soorten. Als je in Nederland jouw water doorspoelt, komt dat terecht in het riool en tenslotte bij een waterzuiveringsinstallatie. Hier gebruiken ze verschillende technieken om het water zo schoon mogelijk te maken. Zo gebruiken ze fysische, biologische, chemische processen en ook elektromagnetische straling. Bij elk proces, worden er andere stoffen uit het water gehaald. Zichtbare stoffen zijn een stuk makkelijker uit het water te krijgen dan de stoffen die je niet ziet.

Tegenwoordig heb je ook kleinere waterzuiveraars. Dit zijn apparaten die je gewoon thuis in jouw keuken kan installeren. Deze apparaten zorgen er voor dat jouw water extra wordt gezuiverd, omdat alle chemische stoffen zoals kalk worden weggehaald. Water wat uit de kraan komt, is dus al een keer door iemand anders gebruikt. Je kan wel zeggen dat het water gerecycled is. Je weet echter niet wat er met dat water gebeurd is. Met een waterzuiveraar van Aquablu hoef je niet meer in deze onzekerheid te zitten.

Waarom zijn waterzuiveraars belangrijk?

Waterzuiveraars zijn dus belangrijk. We gebruiken immers iedere dag water. We wassen onze handen, drinken koffie en thee, gaan naar de wc etc. Dat water komt in het riool en is dus vies. Dat kun je dan niet meer drinken. Dat water moet wel weer worden schoongemaakt, anders raakt het drinkwater op een gegeven moment op. Om dat te voorkomen zijn dus de waterzuiveraars gemaakt. Zo ook door Aquablu, zij hebben kleinere apparaatjes op de markt gebracht waardoor je extra zekerheid hebt voor schoon water. De apparaten van Aquablu zorgen ervoor dat de kalk uit het water wordt gezuiverd, dat voorkomt dus ook nog eens kalkaanslag! Dat is niet alleen slecht voor jou, maar ook voor jouw kranen en dergelijke.