Wat is het probleem van duurzaamheid?

Onlangs werd er een ware, maar harde uitspraak gedaan op de radio. ‘Waarom kan de Pokémon wel een rage worden, maar is duurzaamheid nog steeds teveel gevraagd?’ Het was een interessante vraag en na een korte discussie gingen de programmamakers door op de monstertjes. Het zette menigeen aan het denken. We hebben een duurzame wereld nodig, het is volledig in ons eigen belang en alsnog krijgen we het niet lekker van de grond omdat er niet genoeg draagvlak is. Wat is het probleem van de duurzaamheid en waarom lukt het niet om meer mensen voor de kar te spannen.

Het zijn vast de oliebaronnen

Er wordt vaak verwijtend gewezen naar Shell, BP en alle andere oliebaronnen die de aarde leegtrekken. Zij moeten hier wel achter zitten, want zij zijn vaker de rem geweest op ontwikkelingen die schadelijk kunnen zijn voor hun eigen portemonnee. Een klein gedeelte hiervan zal zeker waar zijn, maar er is een groter probleem. De mensen die de boodschap uit moeten dragen, zijn de mensen waar we net niet voor gaan. De politiek roept bij hoog en bij laag dat we duurzamer moeten worden en de milieuorganisaties doen mee. En de reclames op de televisie zijn ook precies de verkeerde kant op, en op de verkeerde momenten. Willen we echt gaan voor een duurzame wereld, dan moet duurzaam leuk gemaakt worden. Het moet een lach op je gezicht brengen en het moet je opwinden. Pas wanneer we dat voor elkaar hebben gekregen, dan kunnen we echt op weg gaan.

Waarom? Simpel. Wanneer 15% van de mensen volledig voor duurzaam gaat en de overige 85% heeft geen idee waar het over gaat, dan valt het rendement ontzettend sterk tegen en zal het succes uitgesloten blijven. Komt het percentage over de 50%, dan kun je resultaten zien en dan zal ook de andere helft al snel mee gaan doen met het duurzamer leven.