Duurzame wereld begint in je eigen huis

Duurzame energie, een groenere wereld, klimaatverdragen en de rest van de lange gesprekken en lange woorden, het lijkt allemaal zo abstract en zo ontzettend ver weg. Het is een kwestie voor de politiek, het is de grote wereld waarin de problemen zich afspelen, toch? Nou, eigenlijk niet. Het duurzamer maken van de wereld begint in je eigen huis. Wanneer dat overslaat naar je hele buurt, je hele wijk en daarna het hele dorp, dan is er al veel meer winst gemaakt dan jij je voor kunt stellen. Hoe draag je zelf bij aan een duurzame wereld en hoe pakt dit precies uit voor je stroomrekening?

Een voorbeeld: Led

Abstracte verhalen zijn lastig, vervelend en onnodig. Laten we een stapje terugdoen. Alle stroom die gebruikt wordt in jouw huis, komt van een leverancier die je betaalt. Van deze stroom gaat gemiddeld 90% naar de lampen in het huis. Dat is veel. Eigenlijk is dat best heel erg veel. Kun je daar iets aan doen? Jazeker! Wanneer je alle lampen in het huis vervangt door ledlampen, dan daalt het verbruik voor de verlichting met maar liefst 90%. Dat is een flinke besparing op de rekening, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je minder stroom verbruikt, waardoor er minder stroom opgewekt hoeft te worden. En hoe minder energie er nodig is, hoe duurzamer het is.

Het is een klein voorbeeld met een grote besparing en zo zijn er nog tientallen te noemen. Draai je ’s avonds de thermostaat een uur eerder omlaag, dan kun je makkelijker slapen omdat de temperatuurdaling ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Tegelijkertijd verbruik je minder energie. Heb je de tv en radio altijd op standby staan? Zet ze uit en je bespaart nog meer stroom. Wanneer je alle kleine besparingen bij elkaar optelt, ben je een aardig eind op weg naar een groenere wereld, en een lagere rekening voor de stroom elke maand.

Een grotere aanpak

Er zijn ook mensen die een grotere aanpak doen. Zij gaan bezig met hun huis en leggen betere isolatie aan, zoals spouwmuurisolatie of extra isolatie aan het dak. Op die manier kan het huis de warmte beter vasthouden en ook dit bespaart veel op de energiekosten. Alle besparingen zorgen ervoor dat er minder stroom nodig is en dit is technisch gezien een definitie van duurzaam, want hoe minder energie er geproduceerd hoeft te worden, hoe beter dit uiteindelijk is voor het milieu en de wereld. Maak je daarnaast ook nog eens gebruik van groene stroom in het huis, dan weet je helemaal zeker dat je goed bezig bent voor de generaties na de onze, en uiteraard voor de aarde zelf.